Kam pa naj gledam?

“Kam pa naj gledam?”

To je drugo najpogosteje zastavljeno vprašanje na treningih komunikacije, ki jih že več kot 15 let izvajam po vsej Sloveniji (prvo je: “Kam pa naj dam roke?”)

Očesni stik je eno najmočnejših orodij vsakega govorca.

Kaj je torej ena glavnih naloga govorca? Da gleda ljudi, ki jih nagovarja. Ne samo, da jih gleda, ampak da jih tudi vidi!

S pogledom se borimo za pozornost publike, s pogledom prepričujemo, s pogledom dopovedujemo. Jaz gledam vas in vi gledate mene. Tako vem, da imam vašo pozornost in da vam lahko ‘prodam’ svojo idejo, svojo zamisel ali celo – v dobesednem smislu prodaje – svoj produkt.

S pogledom vzpostavljam zaupanje. In slednje je osnova dobre komunikacije.

Ena poglavitnih nalog govorca je, da vse v publiki gleda na tak način, da se počutijo, kot da nagovarja prav njih. In premik k spletnim kameram, ki ga je v zadnjem času naredila velika večina ljudi, nam lahko pri tem še dodatno pomaga.

Zakaj?

Vzemimo za primer, da v neki dvorani ali v nekem prostoru ‘v živo’ nagovarjaš več ljudi hkrati. Največ, kar lahko narediš je, da ‘skeniraš’ njihove obraze. Da s pogledom ustvariš vzdušje, v katerem se ljudje počutijo, kot da si v določenem momentu videl in nagovarjal samo njih.

Zdaj pa pomislite, koliko večji vpliv bi imel vaš govor, če bi lahko z prav vsakim posameznikom, ki ga nagovarjate, vzpostavili pristen očesni stik ves čas vašega govorjenja. Stik, s katerim bi se vsi poslušalci ves čas počutili pomembne in videne.

In prav to lahko ljudem pokažemo skozi kamero na naših računalnikih. Če mislimo  na kamero kot na oči naše publike, se naenkrat prav vsak posameznik počuti pomembnega in videnega. Na tak način, preko spletne kamere, lahko z prav vsakim posameznikom vzpostavimo očesni kontakt. Z vsakim posameznikom in z vsemi hkrati.

Danes je veliko govorjenja in veliko negotovosti prav okoli tega, če lahko vzpostavimo močno povezavo s publiko preko spletnih kamer. In iz lastnih izkušenj vam lahko zagotovim, da to je mogoče. Kamera so oči vašega sogovornika. Uporabite domišljijo:)

> Javni nastop in komunikacija – on-line tečaj komunikacije

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja