Koliko vas je bilo v zadnjem tednu v stresu? V zadnjem mesecu? Letu? Koliko vas ima občutek, da ste v stresu že celo življenje?

Koliko vas je v stresu ta trenutek, ko berete te besede in se hkrati zavedate, koliko dela vas še čaka?

Pred 93-imi leti se je prvič pojavila beseda “stres”. Ta pojem je uvedel endokrinolog Hans Selye.

Od takrat do danes so se časi spremenili. In z njimi tudi ljudje.

Če v času naših babic in dedkov pravzaprav še nihče ni uporabljal stavka v smislu: “Danes sem pa v totalnem stresu”, potem je “stres” danes beseda, katere pomen razumejo že skorajda predšolski otroci. 

Sto let nazaj so se ljudje več pogovarjali, več družili in več smejali. Smejali so se tudi med krizami, ki so bile (tudi) v tistem času številne. Zdi se, da so se znali bolje soočati z realnostjo in da so znali bolje sprejemati realnost. 

Zakaj se ne smejimo več? Pogosto tudi zato ne, ker se nimamo s kom ali ob kom. Danes je v komunikaciji prisotne ogromno drame, ogromno besed, kot so: “gužva”, “panika”, “stres”, “utrujenost”, “anksioznost”, “konflikt” itd.. Komunikacija med nami pogosto poteka tako, da mora oseba, ki si ji povedal, da si “v gužvi”, dramo še povečati in ti povedati, da “to ni še nič!”, ker je ona v še večji “gužvi”. Včasih se zdi, kot da v komunikaciji tekmujemo v tem, kdo je v večjem stresu in v večji gužvi. 

Edini način, da se znebimo stresa in uporabimo humor je, da se odmaknemo od sebe in da postanemo opazovalci samih sebe. Opazovalci lastnega obnašanja in lastnega  razpoloženja. Da začnemo RAZMIŠLJATI, o čem MISLIMO. In da se zavedamo, da lahko svoje misli spreminjamo. 

Predvsem pa – ko si se sposoben smejati sebi, s tem pokažeš svojo ranljivost. In zgolj v tej smo lahko resnično povezani drug z drugim. Slednje je hkrati rdeča nit predavanja z naslovom “RESNO JE STRESNO”.

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije je stres ena večjih zdravju škodljivih nevarnosti 21. stoletja. Že vsaka tretja oseba naj bi stalno imela simptome stresa. Ocenjujejo, da so bolezni, ki so povezane s stresom, vzrok za 70-90 odstotkov vseh obiskov pri zdravniku.
Izredno presenetljivo je, da je zaenkrat tako malo priporočil po uporabi humorja za zmanjševanje stresa, saj je dokazano, da je humor “najbolj naravna in najbolj poceni metoda za zmanjševanje stresa, anksioznosti in napetosti, hkrati pa izboljšuje posameznikovo fizično in psihično zdravje”. Ljudje z boljšim smislom za humor se lažje “spopadajo” s stresom in na stresne situacije reagirajo mirno in preudarno.

Kaj bodo zaposleni pridobili s predavanjem?

  • ozavestili bodo, da je njihova slaba volja morda posledica stresa,ki ga doživljajo
  • spoznali bodo, katera orodja za zmanjševanje stresa so jim ves čas na voljo,
  • ozavestili bodo, da stres najbrž vpliva na vse njihove odnose – doma in v službi,
  • spoznali bodo, na kak način lahko komunicirajo, da izboljšajo odnose
  • ugotovili bodo, da skrb zase ni egoizem, temveč odgovornost,
  • dobili bodo konkretna navodila, kako poskrbeti zase, da lahko posledično skrbimo tudi za druge,
  • naučili se bodo prepoznavati svoje misli in ozavestili vpliv, ki ga imajo njihove besede,
  • na predavanju se bodo nasmejali in sprostili, kar je nujno in potrebno za
    zmanjševanje stresa.

Povpraševanje

Izpolnite spodnji obrazec in v nekaj urah vam bomo posredovali
dodatne informacije o predavanju Polone Požgan.

Trajanje predavanja: 90 minut

Cena predavanja: 900,00 EUR + DDV + potni stroški