Koliko vas je bilo v zadnjem tednu v stresu? V zadnjem mesecu? Letu? Koliko vas ima občutek, da ste v stresu že celo življenje?

Koliko vas je v stresu ta trenutek, ko berete te besede in se hkrati zavedate, koliko dela vas še čaka?

Pred 93-imi leti se je prvič pojavila beseda “stres”. Ta pojem je uvedel endokrinolog Hans Selye.

Od takrat do danes so se časi spremenili. In z njimi tudi ljudje.

Če v času naših babic in dedkov pravzaprav še nihče ni uporabljal stavka v smislu: “Danes sem pa v totalnem stresu”, potem je “stres” danes beseda, katere pomen razumejo že skorajda predšolski otroci. 

Sto let nazaj so se ljudje več pogovarjali, več družili in več smejali. Smejali so se tudi med krizami, ki so bile (tudi) v tistem času številne. Zdi se, da so se znali bolje soočati z realnostjo in da so znali bolje sprejemati realnost. 

Zakaj se ne smejimo več? Pogosto tudi zato ne, ker se nimamo s kom ali ob kom. Danes je v komunikaciji prisotne ogromno drame, ogromno besed, kot so: “gužva”, “panika”, “stres”, “utrujenost”, “anksioznost”, “konflikt” itd.. Komunikacija med nami pogosto poteka tako, da mora oseba, ki si ji povedal, da si “v gužvi”, dramo še povečati in ti povedati, da “to ni še nič!”, ker je ona v še večji “gužvi”. Včasih se zdi, kot da v komunikaciji tekmujemo v tem, kdo je v večjem stresu in v večji gužvi. 

Edini način, da se znebimo stresa in uporabimo humor je, da se odmaknemo od sebe in da postanemo opazovalci samih sebe. Opazovalci lastnega obnašanja in lastnega  razpoloženja. Da začnemo RAZMIŠLJATI, o čem MISLIMO. In da se zavedamo, da lahko svoje misli spreminjamo. 

Predvsem pa – ko si se sposoben smejati sebi, s tem pokažeš svojo ranljivost. In zgolj v tej smo lahko resnično povezani drug z drugim. Slednje je hkrati rdeča nit predavanja z naslovom “RESNO JE STRESNO”.

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije je stres ena večjih zdravju škodljivih nevarnosti 21. stoletja. Že vsaka tretja oseba naj bi stalno imela simptome stresa. Ocenjujejo, da so bolezni, ki so povezane s stresom, vzrok za 70-90 odstotkov vseh obiskov pri zdravniku.
Izredno presenetljivo je, da je zaenkrat tako malo priporočil po uporabi humorja za zmanjševanje stresa, saj je dokazano, da je humor “najbolj naravna in najbolj poceni metoda za zmanjševanje stresa, anksioznosti in napetosti, hkrati pa izboljšuje posameznikovo fizično in psihično zdravje”. Ljudje z boljšim smislom za humor se lažje “spopadajo” s stresom in na stresne situacije reagirajo mirno in preudarno.

Kaj bodo zaposleni pridobili s predavanjem?

  • ozavestili bodo, da je njihova slaba volja morda posledica stresa,ki ga doživljajo
  • spoznali bodo, katera orodja za zmanjševanje stresa so jim ves čas na voljo,
  • ozavestili bodo, da stres najbrž vpliva na vse njihove odnose – doma in v službi,
  • spoznali bodo, na kak način lahko komunicirajo, da izboljšajo odnose
  • ugotovili bodo, da skrb zase ni egoizem, temveč odgovornost,
  • dobili bodo konkretna navodila, kako poskrbeti zase, da lahko posledično skrbimo tudi za druge,
  • naučili se bodo prepoznavati svoje misli in ozavestili vpliv, ki ga imajo njihove besede,
  • na predavanju se bodo nasmejali in sprostili, kar je nujno in potrebno za
    zmanjševanje stresa.
Predavanje Polone Požgan nas je že v začetku odpeljalo daleč populizma in nas postavilo na realna tla. Polona na dinamičen, antistresen, hudomušen, predvsem pa realističen način prepriča, da se zazreš globoko vase in se zaveš, kako preprosto je včasih le "biti".
»Čudovito predavanje – na igriv in prijazen način s konkretnimi primeri nam je predavateljica Polona Požgan predstavila pomembnost ter glavne značilnosti verbalne in neverbalne komunikacije pri poslovnih odnosih in zasebnih razmerjih, ki se je v večini ne zavedamo dovolj. Predavateljica je še posebej poudarila nujnost pravilnega načina komunikacije, ki se ga v okviru rednega izobraževanje nikjer ne učimo in zato pogosto delamo napake - komunikacija namreč poteka tudi na nezavedni ravni, ki jo ne moremo povsem nadzorovati, zato lahko pri sogovorniku povzroči povsem drugačen odziv od pričakovanega. S svojo pojavnostjo, ki se izraža v (zaprti) drži telesa, drži rok, mimiki obraza in načinom (tudi glasnostjo oziroma intonacijo) govora pogosto povemo veliko več kot s samo z golimi besedami in s tem pri sogovorniku lahko povzročimo nezainteresiranost za aktivno poslušanje in spremljanje vsebine govora ali celo odpor. Priporočljivo predavanje za vse, še zlasti tiste, ki delajo na delovnih mestih, ki zahtevajo veliko komunikacije z ljudmi, posebno v stresnih situacijah.« Upam, da Polono povabijo VSI delodajalci v Sloveniji!
Senka
ATVP
»Super izbrana predavateljica, na simpatičen način podane življenjske resnice. Nekatere so prišle v srce in glavo, sedaj samo že v vsakdanjo prakso. Že dolgo se nisem tako do solz nasmejala.«
»Predstava »Resno je stresno« mi je postavila kristalno čisto ogledalo. Odsev je neprijeten – svoj »kev - kev in joj - joj »guard« moram takoj totalno spremeniti. Manjka mi vedrine, humorja in nasmehov. Takih z razlogom in brez. Potem bo lažje – meni in vsem okoli mene. In nič manjša ne bo zaradi nasmejanih obrazov učinkovitost (ki je seveda tako zelo pomembna!) - mogoče bomo z vedrim odnosom do dela celo hitrejši in boljši.
Predavanje Polone Požgan na kongresu Sekcije izvajalcev zdravstvene nege in oskrbe je bilo pravo osveženje. Požganova je s svojo energijo in sproščenostjo ustvarila edinstveno vzdušje. Njena sposobnost, da kompleksne teorije predstavi skozi življenjske primere, je bila ključna za povezovanje z občinstvom. Predavanje je bilo dinamično, polno pristnosti in humorja, ki je slušatelje ne le izobraževalo, ampak tudi medsebojno povezovalo. Polona je z lahkotnostjo in duhovitostjo razkrivala pomembnost ustreznega komuniciranja v vsakdanjem življenju, tako v profesionalnem kot osebnem okolju, in ponudila praktične nasvete za izboljšanje medosebnih odnosov. Njena predstavitev je bila pravi navdih za vse, ki cenijo moč pozitivne komunikacije.
Slavko Bolčevič, mag.jav.upr., dipl.zn.
Predsednik Sekcije izvajalcev zdravstvene nege in oskrbe v socialnem varstvu, Zbornica - Zveza
S Poloninim izvajanjem in vsebino smo res zadovoljni in srčno upam, da je vsak vsaj nekaj odnesel s sabo. Cela naša službena družina se trudi, da so medsebojni odnosi vsaj znosni. Mislim  pa da se uspemo z vašo pomočjo imeti lepo  in delati drug z drugim, pa je moje osebno zadovoljstvo še toliko večje. Polonina predavanja so vsekakor zelo zanimiva, prijetna za druženje in srčna. Ni vsakemu dano pritegniti pozornost toliko različnim ljudem. Moje mnenje je da bi take delavnice bile primerne vsaj enkrat na leto da se malo spomnimo, osvežimo, nadgradimo medsebojne odnose in sodelovanje drug z drugim. Želimo vam še veliko dobrih vsebin in potrpljenja ob izvajanju le teh. Mi pa vas z veseljem pričakujemo naslednjič med nami.
Vera Tadic
Prokurist, MTD BIO  d.o.o
Ampak…čakaj….čakaj! Kako se bomo pa potem sploh še pritoževali in »furali suffer«?! O, ne, ne! Pazite se te Polone, vam rečem, pazite se je! Lahko vam precej spremeni življenje s temi svojimi pohujšljivimi idejami iz predstave - in to na bolje! Pa saj to je vendar kriminal! Psihično nasilje. Opozorite vse, ki skrbno negujejo videz in vlogo žrtev, izmučencev, nastresirancev in burn-outerjev, da jih ta predstava lahko razkrinka. Delo in življenje na sploh lahko postaneta znosni, na trenutke celo prijetni. Si predstavljate?! Nesprejemljivo. Predstavo nujno cenzurirati, Polono pa v keho. Ker sicer….. pomislite, kam pa pridemo z vedrino, naklonjenostjo, pristnostjo in nasmejanimi obrazi?!«
»Poudaril bi rad uporabo primerov in angažiranja publike združenih v posrečeno kombinacijo zabavnih in poučnih vsebin.«

Povpraševanje

Izpolnite spodnji obrazec in v nekaj urah vam bomo posredovali
dodatne informacije o predavanju Polone Požgan.

Trajanje predavanja: 90 minut

Cena predavanja: 1200 EUR + DDV + potni stroški