10 nasvetov za pogumno komunikacijo

Sem Polona Požgan. Skorajda vsak dan stojim v drugem podjetju, pred drugo skupino ljudi, ki jih vidim prvič v življenju. To spada v opis del in nalog, ki jih opravljam v svoji službi.

Kaj delam? Predavam. Učim. Navdihujem.

O čem? O najbolj spregledani veščini 21. stoletja –  o komunikaciji.

Najraje in najpogosteje učim ženske. Več kot 20 let se ukvarjam s komunikacijo, ki jo ženske same s sabo vodimo v svojih glavah.

Zakaj je to tako pomembno? Ker so od komunikacije (ali od pomanjkanja le-te) odvisni odnosi, ki jih imamo z drugimi.

Dobra komunikacija z drugimi pa se vselej začne z dobro komunikacijo, ki jo imamo same s sabo. In na tem področju nam v zadnjem času ne kaže najbolje.

Verjamem, da se večina žensk v svojih mislih z besedami biča, ker poskuša prevečkrat ustreči drugim in premalokrat sebi ter da je čas, da se tega zavemo in to spremenimo.

V skupini, v kateri sem učila skoraj 1400 žensk o komunikaciji, sem opazila, da se po večini vse ukvarjamo s podobnimi izzivi, ki izhajajo iz strahu in pomanjkanja poguma.

Ponavadi sploh ne razmišljamo, da so ti izzivi povezani s komunikacijo, ki jo imamo same s sabo.

Rešitve za te izzive sem strnila v 10 kratkih nasvetov:

1. V svojih mislih si dopovej, da imaš pravico do časa zase. In da ni prav nič narobe s tem, če smo kdaj lene mame, zaspane gospodinje, razvajene žene ali negostoljubne prijateljice.

2. Nauči se dajati IN prejemati. Nehajmo se hvaliti s tem, da smo “superženske” in da zmoremo vse same.

3. Upaj si biti samosvoja. Ne smemo dovoliti, da naša življenja kroji stavek: “Kaj bodo pa drugi rekli?”

4. Vsak dan se pohvali in si povej kaj lepega. To, da imaš rada samo sebe, je najbolj učinkovita poslovna strategija. Verjemi, za večino je to v teoriji neprimerno lažje kot v praksi. Kdaj si si nazadnje povedala kaj lepega? No, vidiš…

5. Zavedaj se, da imaš vedno izbiro. Izbiro, da kreiraš drugačno misel, kot je tista, ki jo imaš v glavi ta trenutek. Drugačne misli nas pripeljejo do tega, da drugače čutimo. To, da bomo drugače čutile, nas bo vodilo do tega, da bomo drugače delale. In to, da bomo drugače delale, nas bo pripeljalo do drugačne realnosti.

6. Drzni si SANJATI. In te sanje naj bodo visokoleteče. Ni nebo meja! Meja je tam, kjer si jo – s komunikacijo – postavimo v svoji glavi.

7. Zaupaj svoji intuiciji. Pogosto je vredna več kot naš intelekt.

8. Dovolj si. Takšna, kot si. Besede, ki smo jih že tolikokrat slišale, pa tako poredko živele.

9. Nauči se izreči najkrajšo, pa hkrati najbolj čarobno besedo: “Ne.” “Ne” drugim, če je to “Ja” za nas.

10. In še deseta, zame najbolj pomembna točka:

NIKOLI ne utišaj svojega glasu zavoljo drugih in njihovega udobja. Svoj glas smo izgubile, ko smo začele mnenje drugih ljudi ceniti bolj kot lastno mnenje. Ko smo govorile stavke, s katerimi smo zadovoljevale pričakovanja drugih ljudi.

Rezultat tega je pretvarjanje v komunikaciji.

Tiho smo, ker mislimo, da smo potem varne.
Tiho smo, ker se nam zdi bolj varno, da smo nevidne.
Tiho smo, ker se bojimo, da naša resnica ni dovolj.
Tiho smo, ker v sebi verjamemo, da se bo zgodilo nekaj hudega, če bomo rekle “ne”.
Tiho smo, ker se bojimo, da nas nekdo ne bo maral, da se bo kdo vznemiril.
Tiho smo, ker smo tako naučene.

Uporabljati svoj glas je osvobajajoče. Na katerih področjih svojega življenja pa ti najpogosteje zamolčiš svojo resnico? Posel, odnosi, ljubezen, denar, zdravje? Kje sploh ne govoriš, kje sploh ne uporabljaš svojega glasu?

Ženske namreč dostikrat ne rečemo nič! Ali pa mislimo eno in rečemo drugo. In potem se čudimo: “A ne vidijo, kako delam? Kako se trudim?”

Ljudje NE vidijo. Zato uporabimo svoj glas! Nihče ne more brati naših misli.

Zaradi vsega zgoraj napisanega je nastala tudi spletna delavnica rEvolucija Ženske.

Delavnica, v kateri se učimo boljše, bolj pogumne, samozavestne in prijazne komunikacije. Ukvarjamo se predvsem s tisto notranjo komunikacijo, ki lahko povzroči pozitiven domino efekt skozi celo tvoje življenje…

Ali, po besedah prejšnjih tečajnic – sproži tvojo notranjo rEvolucijo ;)

Naslednja, že četrta izvedba, se začne 1. februarja 2024. Če ti je tematika zanimiva in si želiš tudi ti v novo leto zakorakati bolj pogumno, samozavestno in lahkotno, te toplo vabim, da si o delavnici prebereš več.

S klikom na spodnjo povezavo se ti bo odprla stran, kjer najdeš vse potrebne informacije – časovnice, bolj natančne teme na delavnici, vtise prejšnjih tečajnic, ceno in vse ostalo, kar te še zanima.

Preberi več o delavnici Revolucija Ženske>>

Z lepimi pozdravi,

Polona

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja